Hvordan har det seg at noen mennesker kan fange publikum med historiene sine, mens andre ikke engang kan holde på lytterens oppmerksomhet? Ikke bare det å fortelle historier, men å fortelle historier på en god måte kan hjelpe deg med å skape forbindelser med menneskene i livet ditt, samt at du blir bedre på kommunikasjon.

Siden vi er inne i en periode der vi kanskje føler oss litt mindre knyttet til de vi er glad i, kan kanskje denne artikkelen med utdrag fra Rituals bidra til å gjenopprette de spesielle båndene.

Men først: Hva er historiefortelling?

Kjenner du igjen dette? Lederne dine forteller deg om den nye strategien, men når de er ferdige, aner du ikke hva de nettopp sa. Eller: En venn deler opplevelsen av en Tinder-date på Zoom, men tankene dine vandrer raskt. Hvordan kan det ha seg at du vil lytte, men du bare flyter ut? Enkelt: Historien gjør ikke noe for deg følelsesmessig. En god historieforteller berører deg med konkrete, meningsfylte og gjenkjennelige historier og skaper engasjement. De bruker karakterer som du kan føle med, eller som du føler deg knyttet til.

Ordet «fortelling» i historiefortelling er faktisk for begrenset; det handler også om å lytte, forme, lære og dele. Først når historiefortelleren forteller en historie på riktig måte, kan de engasjere seg med publikum og mobilisere alle. Å være en mester i historiefortelling er derfor ikke bare nyttig for å styrke båndet til vennene dine, men det er gunstig for bedrifter også. Når du forteller en historie som subtilt appellerer til målgruppens drømmer og ønsker, uten å eksplisitt nevne «kjøp denne» eller «gjør dette», kan du oppmuntre folk til å gjøre det du vil.

Så, hva er hemmelighetene til effektiv historiefortelling?

Historiefortelling er mer enn den bokstavelige oversettelsen «fortelle historier», det er snarere et samlebegrep for å finne, forme og fortelle historier i svært forskjellige sammenhenger. Med sikte på å koble sammen, gi mening, profilering og selvransakelse. Historiefortelling foregår innen utdanning, helsetjenester, markedsføring, kommunikasjon, forretningsutvikling og personlig utvikling.

Hvorfor spiller kroppsspråk en viktig rolle i å fortelle en god historie?

Kroppsspråk er viktig. Spesielt når du snakker foran et publikum. I dag kan du selvfølgelig høre på en podcast, og du kan lese en god historie. Men noe ekstra skjer når forteller og lytter er i samme rom. Det er samhandling; mennesker kan reagere på hverandre og følelser er synlige gjennom kroppsspråk.

Hva er de tre viktigste ingrediensene i å fortelle en overbevisende historie?

  1. Sørg for at historien din alltid har en begynnelse, en midtdel og en avslutning. Og et vendepunkt et sted, der alt endrer seg.
  2. Vekk fantasien, bruk bilder, følelser, karakterer.
  3. Hold det spennende. Overrask lytterne dine og lag uventede vendinger.

Finnes det noe du absolutt ikke bør gjøre når det gjelder historiefortelling?

Å ikke ønske å være sårbar. Så lenge du ikke gjør dette – at du ikke deler noe personlig, vil du ikke få kontakt med publikum. Og historien din burde ikke bare handle om deg. Alle gode historier har flere lag: Et personlig, et emosjonelt og et universelt lag. Sammen sørger disse for at historien berører deg, men at den også formidler et budskap.

Mitt beste tips:

I en god historie (tenk på klassikeren Løvenes konge, eller den nyere filmen Vaiana), er det en helt som legger ut på en reise. På reisen møter han eller hun en skurk, men det er også hjelpere. På slutten av reisen blir helten belønnet. Han eller hun er forandret av reisen og har fått visdom og åndelig kraft. Dette er et perfekt livshack for meg fordi det er så universelt, gjenkjennelig og enkelt å bruke. Velg historier som berører eller fascinerer deg. Undersøk symbolikken og betydningen historien har.

Når du ser nøye etter, er alle historiene veldig like. Gamle myter, eventyr og personlige historier tar alltid for seg det samme fenomenet. Det er en hovedperson som blir bedt om å forlate sin trygge havn, om å dra på et eventyr, om å overvinne en stor frykt, og til slutt kommer tilbake rikere og klokere for å berike verden med skattene og innsikter han har fått. Slik er livet ditt også. Du blir stadig utfordret til å utvide horisonten din, til å utnytte noe nytt i deg selv, slik at du kan tilby verden noe av verdi.

Om forfatter

Anneli Lund
Marketing, PR and communication enthusiast
Oslo, Norway