Lykke er en av de mest omtalte – og tilsynelatende mest unnvikende – emnene i dag. Heldigvis viser det seg at det å introdusere positivitet til livet ditt faktisk er et spørsmål om å observere og endre tankemønstre. Slik kan du lysne ditt perspektiv i fem enkle steg.

Jeg kaller meg selv Chief Happiness Officer, og det er fordi jeg mener at det å tenke positivt å være lykkelig er viktig. Både for meg, men også for de rundt meg. Hvorfor er jeg optimist? Vel, man kan si at «optimister bygger luftslott – pessimister bygger bunkere» men jeg vil mye heller være litt naiv og tro at jeg får til noe – så får det heller bli et luftslott. Bunkere har ingen bruk for. Jeg sikter alltid på å bygge noe som tåler en storm uansett. Og jeg får det som regel til, hvis ikke – da har jeg lært noe.

Dette er meg og en av mine beste venner, Marta som jeg studerte med i Seattle, USA. Vi smiler selvom hun akkurat her tar det siste bilde før jeg skal boarde flyet tilbake til Norge etter en uke i USA.

Men over til lykke og positivitet…

Tankene vi tenker er utrolig kraftige – de bestemmer stort sett hvordan vi føler. Med negative tanker som dukker uinviterte opp i hodene våre, er det lett å falle inn i negative tankemønstre som ødelegger vårt syn på verden og gir oss en dårlig følelse. Disse negative tankesyklusene kan virke vanskelig å stilne, men det er noen enkle ting du kan gjøre for å lysne ditt perspektiv og skape et mer positivt tenkesett. Her er fem trinn fra Rituals som vil føre til positiv tenkning.

Skriv ned dine negative tanker

Det å bli oppmerksom på din indre kritiker er det første skrittet mot å gi slipp på det. Det er ikke sikkert du innser hvor ofte den indre stemmen sier «Jeg er en taper» eller «Jeg kommer aldri til å komme noe sted i livet». Når en tanke som det dukker opp i hodet ditt, skriv det ned. Dette vil hjelpe deg med å bli mer oppmerksom på de negative og nedlatende kommentarene du gir deg selv.

Tenk en positiv tanke for hver negativ

Etter å ha skrevet ned alle dine negative tanker, er det på tide å luke ut det negative ved å omfavne det positive. For hver negativ tanke du skrev ned, prøv å erstatte den med en positiv. Fortell deg selv at du ikke er en taper – du er bare ømfintlig. Og mens du kanskje ikke er akkurat der du vil være i livet, påminn deg selv om at dine ambisjoner til slutt vil ta deg dit.

Sett positive notater på speilet ditt

Det kan virke teit, men å sette klistrelapper med positive meldinger om selvkjærlighet på speilet fungerer faktisk. Det å starte dagen med å lese positive bekreftelser vil gi deg en god følelse. Det vil hjelpe deg med å overvinne den negative indre stemmen hele dagen lang.

Snakk med deg selv som du ville snakket med en god venn

Vil du fortelle en venn at han eller hun ser ut som en feit gris og vil aldri finne kjærligheten, eller at den lille feilen de gjorde, var en katastrofal forlegenhet? Nettopp. Så hvorfor vil du fortelle deg selv disse tingene? Unn deg selv vennlighet og uten å dømme. Ikke strev etter det perfekte, og husk at vi alle gjør feil som vi vokser og lærer av.

Øve, øve, øve

Å følge disse trinnene kan føles unaturlig i begynnelsen. Kanskje du har problemer med å tro på de positive tanker du tenker, eller kanskje du synes det er vanskelig å erstatte negative tanker med positive. Hvis du praktiserer positiv tenkning hver dag, vil du se at det blir lettere og lettere. Det kan også være hjelpsomt å spørre en venn om å bli med deg og begynne å praktisere positiv tenkning sammen. På den måten kan dere hjelpe hverandre til å se hverandres gode og positive egenskaper, og forstyrre negative tanker. Til slutt, husk at du ikke alltid har muligheten til å endre en situasjon, men du kan endre hva du tenker om det – og ved å endre dine tanker, endrer du dine følelser.

Og sist men ikke minst:

HOLD DEG UNNA NEGATIVE FOLK!

Om forfatter

Anneli Lund
Marketing, PR and communication enthusiast
Oslo, Norway

Kanskje liker du også: