Tenk tilbake til forrige gang du følte lidenskap for en person eller en ting, da du ble trukket mot det, hjertet ditt banket raskere, spent og ivrig etter å lære mer. Tenk om du kunne føle det slik hver dag? 

Lidenskap er følelsene som får deg til å oppfylle ditt livs formål, og dette finner du ved å gjenoppta kontakt med sjelen, ditt intrikate sanne jeg.

I en ideell verden ville vi alle hatt lidenskap for arbeidet vårt, og selv om noen av oss er heldige nok til å ha en karriere som er spennende og givende, er ikke dette tilfelle for alle. Å bytte karriere er ikke like enkelt som å skru på en bryter, men du kan begynne å introdusere lidenskap i din nåværende jobb eller i fritiden din. Hvis du kan vie så lite som et par timer i uken til lidenskapene dine, vil du føle deg lykkeligere og mer tilfreds med andre områder av livet ditt. 

Forsøk å visualisere lidenskapene dine. Det er ikke alle av oss som vet hva våre sanne lidenskaper er. Nedenfor deler jeg fem måter du kan instruere hjernen din til å oppdage hva du virkelig brenner for, slik at du kan finne veien til ditt livs sanne formål… 

Bli kjent med deg selv

Forstå hva du ikke liker

Tenk tilbake

Fortsett å lære

Møt noen som begeistrer deg

Jeg elsker å være kreativ å lage fargerike og morsomme ting. Luftballonger for eksempel. Men jeg vet godt at det er en hobby og ikke noe jeg skal leve av.

Bli kjent med deg selv

Ved å bli kjent med deg selv på et dypere nivå kan du begynne å identifisere hva du virkelig brenner for. I en hektisk hverdag hvor du stadig er på farten kan det være vanskelig å se skogen for bare trær. Ro ned. Prøv litt lett tøying, en rusletur ute i naturen eller mediter om du ønsker det. Og pust dypt. Ofte kommer de beste idéene når vi ikke prøver å finne de beste idéene. Det er større sannsynlighet for at svaret på hva du brenner for kommer til deg når hjernen er rolig og åpen, enn når den er hektisk og kaotisk.

Ta deg tid til å komme nærmere ditt virkelige jeg, din indre sjel, for det er her lidenskap og livsformål gror frem. Det er ikke alltid like lett å se hvem vi egentlig er. Videre vil jeg fortelle hvordan du finner ditt sanne jeg, men du kan også stille deg dette ene enkle spørsmålet: Hvis du bare kunne lest bøker om ett emne resten av året, hva ville de handlet om? Dette spørsmålet bør gi deg en idé om hva du brenner for, eller i det minste gi deg et utgangspunkt.

Forstå hva du ikke liker

Å vite hva du ikke liker er like viktig som å vite hva du liker. Noen mennesker har alltid visst hva lidenskapene deres er, mens det for andre kan det være mer et tilfelle av prøving og feiling. Du vet kanskje at du vil gjøre noe kreativt, kanskje du tar et malekurs, men oppdager at du faktisk ikke liker det. Kanskje keramikk eller å lage klær ender opp med å være det du elsker. Vær åpen for tanken om at du er på en oppdagelsesreise, og at din lidenskap kan utvikle seg til noe uventet.

Tenk tilbake

Vi hører stadig om den positive kraften i å leve i nuet, men noen ganger er det verdt å besøke minnebanken. Tenk tilbake på da du var barn. Hva var favorittfagene på skolen eller hobbyer du elsket? Noen ganger kan disse gi deg ledetråder om hva du kan være lidenskapelig opptatt av i dag. Pleide du å spille piano? Hvorfor ikke ta noen timer igjen. Var du klassen klovn? Kanskje et kurs i stand-up kan være morsomt! Var tennis favorittidretten? Finn en partner og ta turen til banen igjen. Vit dette: Du trenger ikke å være god på noe eller tjene penger på det for at det skal være en lidenskap. Kanskje i en ideell verden ville karrieren og hele livet vært lidenskapen, men noen ganger er det nok med hobbyer vi elsker.

Fortsett å lære

Mennesker er ikke statiske vesener, vi utvikler oss og endres over tid. Og på samme måte kan også vår lidenskap og våre formål utvikle seg og endres over tid. Noen mennesker har ett eneste formål, som for eksempel å bli lege, og dette er nok for å holde dem lykkelige uten å måtte forfølge noe annet. Andre mennesker vil finne sitt formål, og med tiden kan dette utvikle seg til et nytt formål.

Avtal en date med deg selv, for å sjekke inn og evaluere om prioriteringene dine har endret seg, og om du er på rett kurs. For eksempel kan det hende du befinner deg i en jobb som ikke lenger oppfyller deg. Brenner du for å lære andre mennesker noe? Ønsker du en mer kreativ rolle på jobben? Snakk med sjefen din om bedriftsområder du kan være interessert i å lære mer om, og se om dere kan samarbeide for å lage en karriereplan som fungerer for deg og ditt firma. Ansattes tilfredshet er avgjørende, og mange virksomheter tilbyr kurs eller veldedige formål som du kan bli involvert i.

Møt noen som begeistrer deg

Vi har alle den ene vennen (flere hvis vi er heldige) som inspirerer oss. Etter å ha tilbragt tid med dem føler du deg alltid supermotivert, som om du kan klare alt. Hvis du føler deg litt forvillet når det gjelder å identifisere lidenskapene dine, se til menneskene som kjenner deg best for hjelp. Ofte kan de rundt deg se deg tydeligere enn du kan se deg selv…

Husk at du skal jobbe til du er 70 da. Så det er ikke for sent å bytte jobb eller karriere. Det viktigste er at du har det bra i hverdagen.

Om forfatter

Anneli Lund
Marketing, PR and communication enthusiast
Oslo, Norway

Kanskje liker du også: